sobota 16. února 2013

Jáhlový nepečený narozeninový makový bezlepkový dort

Jáhlový nepečený narozeninový makový bezlepkový dort




















Upravený recept na jáhlový dort

Ingredience:
  • 320 g jáhel
  • 1,5 litru vody
  • dětské pokračovací sušené mléko vanilková příchut´
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1/2 hrnku máku
  • prášková želatina nebo agar agar
  • špetka soli
  • malá sklenička džemu (marmelády)
  • strouhaný kokos, poleva a zdobení
V původním receptu je 200 g rozinek, které se rozvaří s jáhlami, já měla jenom tmavé a ty se mi tam nechtělo dávat, takže jsem osladila cukrem. V původním receptu jsou ještě broskve a nic víc. Já jsem chtěla dvoubarevný, proto jsem dala mák (a taky ho mám ráda).

Nejdříve jáhly spaříme, aby nebyly hořké. Jáhly vaříme ve vodě asi hodinu do rozvaření a vzniku husté kaše. Pozor připaluje se. Vařila jsem ve dvou hrncích, protože jsem přidávala mák. Ten až skoro ke konci, stejně jako sušené mléko. To nemusí být, mně zbylo, tak jsem ho tam dala. Kaše se mi nezdála dost hustá, tak jsem přidala ještě želatinu, kterou jsem nechala nabobtnat v hrnku a ohřála v mikrovlnce  a pak tam normálně nalila a rozmíchala. Ale určitě by to šlo zahustit třeba instantní rýžovou kaší.
První vrstvu teplé hmoty jsem nalila do olejem vymazané formy, ve které je kolečko z pečicího papíru posypané strouhaným kokosem. První vrstvu jsem taky posypala kokosem a popatlala marmeládou, tady meruńkovou. Pak jsem opatrně nalila světlou vrstvu a posypala taky kokosem.
Dala jsem vychladit do rána.
Ráno jsem ozdobila jogurtovou polevou, cukrovýma vločkama a marcipánem obarveným potravinovýma barvama.

Žádné komentáře:

Okomentovat