středa 13. února 2013

Domácí ořechový chléb ručně

Domácí ořechový chléb ručně

Moje chlebově-ruční období.

Suroviny:
  • 350 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g žitné chlebové mouky
  • 125 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
  • 100 g vlašských ořechů(nebo tak nějak)
 Do mísy nalijeme 100 ml vlažné vody a vsypeme droždí, necháme 5 min, to aby droždí mělo čas zaktivovat své síly. Mezitím si odměříme v jiné míse všechny mouky a přidáme sůl, promícháme a do vody
přidáme jen tolik, aby vzniklo hustší těstíčko. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 20 min kynout. Po vykynutí základního těstíčka vsypeme do mísy zbytek mouky a vody, nejprve zamíchat vařečkou a až poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Těsto hněteme chvíli, no až vypadá dobře taknějak. Zahněteme ořechy, nalámané na větší kousky v ruce, necháme dvě hodinky kynout. Těsto vyklopíme na vál a uhněteme do oválného bochníčku,který dáme na pečícím papírem vyložený plech a přikryjeme utěrkou na 45 min. Chviličku před koncem kynutí zapněte troubu, dobré je dám tam předem nádobu s vodou, aby v troubě bylo vlhko. Pečeme asi 25 minut, až je povrch hnědý. 




















Je dokonalý. 

















A nehnětený pšenično-žitný se lněným semínkem a kmínem.



















Nehnětený kváskový, poměr mouk pšeničná/žitná celozrnná/žitná chlebová 1/1/1.
Nejdřív to vypadalo že nevykyne, ale za 1,5 dne se podařilo a zatím je asi nejlepší. Jen si musím udržet kvásek.

Žádné komentáře:

Okomentovat